Není nic krásnějšího, než když se z kuchyně line vůně čerstvě upečeného koláče. V létě jsme jako děti běhali z luk, kde jsme pomáhali s hrabáním sena nebo mlácením obilí, a už od dvora nás vítala sladká vůně skořice a vanilky. Babička v letní kuchyni rychle zamíchala těsto, zatímco se na sporáku ohřívala večeře. Já přikládala dřevo a užívala si tu kouzelnou letní atmosféru – praskající oheň, vůni suchého sena a čerstvého koláče.
A i když dnes už letní kuchyni nemáme, tenhle koláč se u nás stále peče – právě proto, že je jednoduchý a rychlý. V dnešním uspěchaném světě po práci nikdo nemá chuť odvažovat a počítat každý gram. Hrníčkové recepty jsou přehledné, všechno zvládnete se dvěma hrnky, dvěma miskami a vařečkou. Pokud máte mixér, můžete si práci ulehčit, ale věřte mi – babička ho nikdy nepotřebovala a vařečkou to jde taky skvěle. A co je nejlepší – nádobí na mytí je minimum.
Dodnes je tenhle hrníčkový koláč u nás doma nejoblíbenější. Je vysoký, nadýchaný a dlouho zůstává šťavnatý. Pečeme ho podle sezóny – jednou se švestkami, jindy s jahodami, rybízem, ostružinami, meruňkami nebo malinami. Ale když dozrají švestky, není lepší kombinace než právě tahle.
Ingredience (na plech 30×20 cm, cca 5 cm vysoký):
-
2 středně velká vajíčka
-
¾ hrnku oleje
-
¾ hrnku krupicového cukru nebo krystal
-
1 hrnek mléka
-
2 hrnky hladké mouky
-
1 sáček prášku do pečiva
-
1 a ½ sáčku vanilkového cukru (1 sáček do těsta, ½ sáčku na drobenku)
-
½ sáčku skořicového cukru
-
50 g másla (¼ z klasické 200g kostky)
-
asi 20 vypeckovaných švestek (rozpůlených)
-
¾ hrnku hladké mouky na drobenku
Nářadí:
-
2 hrnky (jeden na tekuté, druhý na sypké suroviny)
-
2 misky (jedna na těsto, druhá na bílky a drobenku)
-
vařečka (postačí i místo stěrky, případně mixér)
-
plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou)
-
ruční šlehač na bílky a trpělivost (nebo ruční mixér s metličkou)
Postup:
-
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
-
Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme.
-
Žloutky oddělíme od bílků. Do misky se žloutky postupně přiléváme olej a mícháme vařečkou (nebo mixérem). Přidáme mléko, cukr a sáček vanilkového cukru, mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
-
Přisypeme 2 hrnky mouky s práškem do pečiva a vařečkou vymícháme dohladka.
-
Bílky vyšleháme na jemný sníh a opatrně je lehce vmícháme do těsta.
-
Těsto vlijeme na plech a naskládáme na něj švestky slupkou nahoru, těsně vedle sebe. Posypeme skořicovým cukrem (nebo jen skořicí, pokud chceme méně sladké).
-
V misce, kde jsme šlehali bílky, připravíme drobenku – rukama spojíme máslo, mouku a vanilkový cukr a rovnoměrně ji rozsypeme po koláči.
-
Pečeme přibližně 30 minut. Vyzkoušíme uprostřed špejlí, zda je těsto propečené.
-
Koláč necháme vychladnout pod čistou utěrkou alespoň hodinu, aby zůstal šťavnatý.
-
Před podáváním můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
A nakonec
Tenhle koláč nikdy neomrzí – je rychlý, jednoduchý, s minimem nádobí, a přitom vypadá luxusně i pro návštěvu. A co je nejdůležitější – každé sousto připomíná domov, léto a vůni babiččiny letní kuchyně.
Dobrou chuť přeje Petra
zakladatelka značky Giftphoria