V naší rodině máme krásnou tradici: koncem května nebo začátkem června sbíráme květy bezu a připravujeme z nich voňavý, osvěžující bazový sirup a různé jiné dobroty. Máme štěstí, že nám bez roste přímo na zahradě, daleko od silnice.
Během teplých slunečných dní si ho nejraději vychutnáváme smíchaný s vodou, ledem, lístky máty a plátkem citronu jako lehký letní nápoj.
Bazový sirup lze využít i k dochucení koláčů – do těsta či polevy, které dodá jemnou letní aroma. Výborně se hodí také do bazového želé (recept brzy), jahodového džemu (recept brzy) nebo do alkoholických i nealkoholických osvěžujících nápojů.
Bez je malý letní poklad s mnoha zdravými benefity a rozhodně stojí za vyzkoušení!
Ingredience:
Množství | Suroviny |
---|---|
40 ks | Květy bezu černého |
2 kg | Cukr |
3 l | Voda |
5 ks | Citrony nebo limetky |
5 čajových lžiček | Kyselina citronová |
Postup:
-
Během slunečného dne nasbírejte 40 květů bezu černého.
-
Jemně je potřeste, abyste odstranili hmyz. Poté odstraňte silné stonky a květy vložte do velké nádoby.
-
Přidejte plátky z 5 citronů nebo limetek.
-
Zalejte připravenou vychladlou převařenou vodou.
-
Promíchejte, přikryjte a nechte louhovat na chladném a tmavém místě 24 hodin.
-
Po 24 hodinách směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno. Květiny a citrony důkladně vymačkejte a vyhoďte.
-
Do přeceděné tekutiny přidejte 2 kg cukru a 5 čajových lžiček kyseliny citronové.
-
Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí (cca 5 minut). Nevařte!
-
Horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví nebo sklenic. Nechte úplně vychladnout a stát 24 hodin.
-
Uchovávejte v chladu a temnu nebo v lednici. Spotřebujte do 3 měsíců.
Vhodné pro vegetariány a vegany.