Bazový sirup – letní rodinná tradice

Bazový sirup – letní rodinná tradice

V naší rodině máme krásnou tradici: koncem května nebo začátkem června sbíráme květy bezu a připravujeme z nich voňavý, osvěžující bazový sirup a různé jiné dobroty. Máme štěstí, že nám bez roste přímo na zahradě, daleko od silnice.

Během teplých slunečných dní si ho nejraději vychutnáváme smíchaný s vodou, ledem, lístky máty a plátkem citronu jako lehký letní nápoj.

Bazový sirup lze využít i k dochucení koláčů – do těsta či polevy, které dodá jemnou letní aroma. Výborně se hodí také do bazového želé (recept brzy), jahodového džemu (recept brzy) nebo do alkoholických i nealkoholických osvěžujících nápojů.

Bez je malý letní poklad s mnoha zdravými benefity a rozhodně stojí za vyzkoušení!


Ingredience:

Množství Suroviny
40 ks Květy bezu černého
2 kg Cukr
3 l Voda
5 ks Citrony nebo limetky
5 čajových lžiček Kyselina citronová

Postup:

  1. Během slunečného dne nasbírejte 40 květů bezu černého.

  2. Jemně je potřeste, abyste odstranili hmyz. Poté odstraňte silné stonky a květy vložte do velké nádoby.

  3. Přidejte plátky z 5 citronů nebo limetek.

  4. Zalejte připravenou vychladlou převařenou vodou.

  5. Promíchejte, přikryjte a nechte louhovat na chladném a tmavém místě 24 hodin.

  6. Po 24 hodinách směs přeceďte přes jemné síto nebo plátno. Květiny a citrony důkladně vymačkejte a vyhoďte.

  7. Do přeceděné tekutiny přidejte 2 kg cukru a 5 čajových lžiček kyseliny citronové.

  8. Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí (cca 5 minut). Nevařte!

  9. Horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví nebo sklenic. Nechte úplně vychladnout a stát 24 hodin.

  10. Uchovávejte v chladu a temnu nebo v lednici. Spotřebujte do 3 měsíců.

Vhodné pro vegetariány a vegany.