Babiččin hrníčkový švestkový koláč

Babiččin hrníčkový švestkový koláč

Není nic krásnějšího, než když se z kuchyně line vůně čerstvě upečeného koláče. V létě jsme jako děti běhali z luk, kde jsme pomáhali s hrabáním sena nebo mlácením obilí, a už od dvora nás vítala sladká vůně skořice a vanilky. Babička v letní kuchyni rychle zamíchala těsto, zatímco se na sporáku ohřívala večeře. Já přikládala dřevo a užívala si tu kouzelnou letní atmosféru – praskající oheň, vůni suchého sena a čerstvého koláče.

A i když dnes už letní kuchyni nemáme, tenhle koláč se u nás stále peče – právě proto, že je jednoduchý a rychlý. V dnešním uspěchaném světě po práci nikdo nemá chuť odvažovat a počítat každý gram. Hrníčkové recepty jsou přehledné, všechno zvládnete se dvěma hrnky, dvěma miskami a vařečkou. Pokud máte mixér, můžete si práci ulehčit, ale věřte mi – babička ho nikdy nepotřebovala a vařečkou to jde taky skvěle. A co je nejlepší – nádobí na mytí je minimum.

Dodnes je tenhle hrníčkový koláč u nás doma nejoblíbenější. Je vysoký, nadýchaný a dlouho zůstává šťavnatý. Pečeme ho podle sezóny – jednou se švestkami, jindy s jahodami, rybízem, ostružinami, meruňkami nebo malinami. Ale když dozrají švestky, není lepší kombinace než právě tahle.



Ingredience (na plech 30×20 cm, cca 5 cm vysoký):

  • 2 středně velká vajíčka

  • ¾ hrnku oleje

  • ¾ hrnku krupicového cukru nebo krystal

  • 1 hrnek mléka

  • 2 hrnky hladké mouky

  • 1 sáček prášku do pečiva

  • 1 a ½ sáčku vanilkového cukru (1 sáček do těsta, ½ sáčku na drobenku)

  • ½ sáčku skořicového cukru

  • 50 g másla (¼ z klasické 200g kostky)

  • asi 20 vypeckovaných švestek (rozpůlených)

  • ¾ hrnku hladké mouky na drobenku


Nářadí:

  • 2 hrnky (jeden na tekuté, druhý na sypké suroviny)

  • 2 misky (jedna na těsto, druhá na bílky a drobenku)

  • vařečka (postačí i místo stěrky, případně mixér)

  • plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou)

  • ruční šlehač na bílky a trpělivost (nebo ruční mixér s metličkou)


Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.

  2. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme.

  3. Žloutky oddělíme od bílků. Do misky se žloutky postupně přiléváme olej a mícháme vařečkou (nebo mixérem). Přidáme mléko, cukr a sáček vanilkového cukru, mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

  4. Přisypeme 2 hrnky mouky s práškem do pečiva a vařečkou vymícháme dohladka.

  5. Bílky vyšleháme na jemný sníh a opatrně je lehce vmícháme do těsta.

  6. Těsto vlijeme na plech a naskládáme na něj švestky slupkou nahoru, těsně vedle sebe. Posypeme skořicovým cukrem (nebo jen skořicí, pokud chceme méně sladké).

  7. V misce, kde jsme šlehali bílky, připravíme drobenku – rukama spojíme máslo, mouku a vanilkový cukr a rovnoměrně ji rozsypeme po koláči.

  8. Pečeme přibližně 30 minut. Vyzkoušíme uprostřed špejlí, zda je těsto propečené.

  9. Koláč necháme vychladnout pod čistou utěrkou alespoň hodinu, aby zůstal šťavnatý.

  10. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.



A nakonec

Tenhle koláč nikdy neomrzí – je rychlý, jednoduchý, s minimem nádobí, a přitom vypadá luxusně i pro návštěvu. A co je nejdůležitější – každé sousto připomíná domov, léto a vůni babiččiny letní kuchyně.

Dobrou chuť přeje Petra
zakladatelka značky Giftphoria